Unde poti savura o cafea delicioasa sau un vin de calitate in Cluj

3 comments



 

 " - Ce mai faci? Ne vedem si noi la o cafea?" aproape ca a devenit un salut si cel mai adesea atunci cand oamenii isi doresc sa socializeze, aleg sa isi petreaca timpul savurand o cafea, mai ales daca vorbim despre prima jumatate a zilei. 

" Originile cafelei s-ar afla într-o regiune a Etiopiei numită Kaffa și apoi introdusă în lumea arabă prin Egipt și Yemen, unde începe să se cultive în scopuri comerciale.
În trecut cafeaua era considerată aliment și nu băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea și prin amestecarea cu grăsime animală obțineau o pastă pe care războinicii o consumau pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.
Începând cu anul 1000, renumitul tămăduitor Avicenna, administra cafea în chip de medicament. Boabele de cafea erau fierte și transformate într-o băutură numită qahwa. Etiopienii obțineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apă a boabelor uscate." 



Trebuie sa recunosc ca eu nu sunt mare bautoare de cafea desi in ultima perioada am mai savurat diferite bauturi care contin cofeina si care mi-au placut peste asteptari. Imi place gustul de cafea, ba chiar imi place sa rontai boabele de cafea doar ca daca am sarit calul cu doza de cofeina...aproape ca imi iau zborul :))

Nu sunt nici o specialista intr-ale cafelei dar am inteles ca este important sa gasesti cafeaua Ta, adica acel mix de ingrediente care place cel mai mult papilelor tale gustative, ba mai mult, sa se potriveasca starii tale de spirit. Sunt de parere ca oamenii, fie ca sunt bautori profesionisti de cafea sau doar amatori, trebuie mai intai sa inteleaga ca acest ritual al cafelei trebuie cultivat. Exaaaact! Si cafeaua se degusta si inca ce spectacol se creeaza in jurul unei cesti de cafea si a intregului proces de preparare.

Am avut ocazia sa invat, sa imi educ papilele gustative intr-o dimineata pe la 11.00, intr-un loc cochet din Cluj, mai exact la ROOTS.

Roots este un Coffee Shop & Wine Bar  situat chiar in inima Clujului (Eroilor nr.4), unde iti poti incepe dimineata alaturi de arome de cafea preparate dupa diferite metode de brew iar seara iti poti invita prietenii la un pahar de vin intr-o atmosfera ideala pentru o seara reusita. 

 A fost dimineata in care am fost pentru prima data la o degustare de cafea pe bune si trebuie sa va spun ca nu am plecat acasa oricum, ci cu un Jurnal al Degustatorului plin de note interesante. 

Am inceput dimineata cu un Latte preparat atat de bine incat nu mai avea nevoie deloc de zahar. Secretul vi-l poate spune Mircea, daca ajungeti pe la Roots.  Calitatea cafelei stim bine ca variaza in functie de altitudinea la care ea a fost cultivata, de zona, de faptul daca fermierii au acordat atentie sporita culturii si multi alti factori esentiali pentru o cafea de exceptie.


Syphon este una dintre metodele inedite de preparare si se obtine o cafea cu o textura mai light, cu note usor acrisoare si o cantitate mai mare decat una obisnuita. 


Chemex este o alta metoda de preparare in urma careia se obtine o cafea ideala pentru cei care nu tolereaza atat de bine cofeina dar care totusi sunt obisnuiti sa bea una sau chiar doua cesti de cafea pe zi. Aroma este mult diminuata in cazul acestei metode de preparare deoarece se foloseste un filtru foarte dens prin care se filtreaza bautura. 











Daca dimineata iti gasesti doza de energie intr-o cafea de calitate si te indulcesti cu ceva delicios, seara, ai ocazia sa auzi povesti interesante despre Licoarea lui Bachus, adica despre Vin.

Se spune ca nu exista degustatori innascuti, ci doar curiosi pasionati.  Eu ma incadrez cu brio in categoria curiosilor mai ales atunci cand vine vorba de arome si degustat. 
Asa s-a intamplat si intr-una din serile trecute, cand am savurat cateva pahare de vin in compania specialistilor de la Roots care ne-au explicat pe indelete care-i treaba cu vinul. 

Vinul alb a deschis seara iar Clos de Colombes - Printesa si bobul de mazare a fost de departe preferatul meu. Un vin tanar si corpolent, produs dupa un stil de vinificatie francez care imbina soiul autohton cu cel international.  Cu un postgust pronuntat si un parfum care ramane, mi-a incantat papilele inca de la prima inghititura. 

Daca vorbim despre vinul rosu, Vinul si povestea lui Dinescu au condimentat seara. Pantera, un vin rosu din 2013 cu 14% alcool,  cu o aroma fructata si o textura mult mai densa decat celelalte, m-a facut sa ma gandesc mai bine atunci cand spun Nu din prima vinurilor rosii. Se spune despre acest vin ca are "Gratie de felina si spirit carnal."

Daca iti plac vinurile rosé pot sa iti spun ca am incheiat seara cu doua vinuri remarcabile din categoria rosé.  Bauer, vinificat dintr-un Negru de Dragasani, cu o aciditate deosebita, echilibrat si usor citric a concurat cu Bouquet - Clos de Colombes, un vin condimentat, cu pronuntate arome fructate. 
Acum sunt convinsa ca v-am facut pofta fie de o cafea cu personalitate, fie de un pahar de vin, asa ca tot ce va ramane este sa faceti un popas la ROOTS.













SHARE:
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

3 comments:

  1. Felicitari Sandra, foarte util articolul tau, abia astept sa ajung la Cluj si cu siguranta trec pe la Roots! Nice day!

    ReplyDelete
  2. Ce pofta de o cafea buna mi-ai facut! Poti sa ne spui si noua secretul unui Latte ca pana ajung eu la Cluj... Ma intreb daca se organizeaza degustari pe undeva, ca pe undeva tu ai dreptate, trebuie sa gasesti cafeaua care te satisface... ca un vin bun.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sandra Bendre - All rights reserved.